header.jpg

Wie zijn de regionale landschappen?

foto filmpjeRLDe regionale landschappen in Vlaanderen maakten een leuk filmpje waarin haarfijn uitgelegd wordt wat wij allemaal doen! Klik op de foto om het filmpje te bekijken.

 

 

 

Uniek erfgoedexperiment: ijskelder wordt opnieuw gevuld met 35 ton ijs

Afgelopen maand nam Regionaal Landschap Dijleland vzw de historische ijskelder van het kasteel van Arenberg, Heverlee (Leuven), opnieuw in gebruik, door deze volledig te vullen met maar liefst 35 ton (!!) ijs. Bekijk hieronder de leuke videomontage die het hele proces kort samengevat in beeld brengt.

Lees verder...

Succesvolle samenaankoop 'Behaag je tuin'

770 Vlaams-Brabanders maken het verschil voor meer natuur in eigen tuin

Voor het eerst organiseerden de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit) bomen voor in de tuin. Van 1 september tot 31 oktober konden de inwoners van de 55 Vlaams-Brabantse gemeenten aan interessante prijzen kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun eigen omgeving te vergroenen. Op zaterdag 8 december kon iedereen zijn plantgoed in zijn gemeente afhalen.

Lees verder...

Koesterkunst in het Zoniënwoud

IjsvogelAls je nu in het Zoniënwoud gaat wandelen kan je er haast niet naast kijken: vier immense glas-in-lood ramen werden opgehangen aan de vier Vlaams-Brabantse poorten tot het kathedralenbos: Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode. Met deze werken verwijst kunstenaar Kristof Morel naar de ontwikkelingsstadia van vier koesterburen: het Vliegend hert, de Grote weerschijnvlinder, de IJsvogel en de Vroedmeesterpad.

Lees verder...

Teveel fruit? Of op zoek naar fruit?

appelGoedgeplukt.be brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor bewust de boom in willen. Niet alleen omdat dat een fijne activiteit is voor het hele gezin, maar ook omdat ze daarmee ons waardevolle landschap helpen beschermen en bewaren.

Heb jij hoogstamfruit in de aanbieding? En wil je je boomgaard openstellen voor zorgzame en kwaliteitsbewuste plukkers? Of wil jij je fruitkorf zelf bij mekaar plukken of rapen? Neem dan een kijkje op www.goedgeplukt.be en registreer je!

Groene verbindingen rond het Zoniënwoud

Zoniënwoud 640x427Regionaal Landschap Dijleland ontvangt 140.770 euro van de provincie Vlaams-Brabant om groene verbindingen uit te bouwen tussen het Zoniënwoud en de omliggende gemeenten Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode. Door de goedkeuring van 2 projecten die kaderen binnen het Horizon+-project kunnen we werken aan meer en betere natuur en biodiversiteit rond de groene long van onze hoofdstad.

Lees verder...

ISN Stepstones voor Vliegend hert en Vroedmeesterpad

Locatie realisatiesRecent konden we onze investeringsubsidie natuur 'Stepstones voor het Vliegend hert en Vroedmeesterpad' succesvol afronden. Bedoeling van dit project is om natuurlijke soortgerichte verbindingen in en rond Overijse centrum te creëren richting het Zoniënwoud. Voor het Vliegend hert werden 7 broedhopen aangelegd. 6 van deze broedhopen werden als een lineaire verbinding aangelegd met een tussenafstand van maximaal 200m. Niet toevallig de gemiddelde maximale verspreidingsafstand van een vrouwtje Vliegend hert. Bij één broedhoop werden 13 solitaire bomen en 60 m gemengde haag aangeplant.

Lees verder...

Heideherstel in het Marnixdomein

IMG 3404b

In Overijse herstelden we samen met een particuliere boseigenaar een perceel van 1 ha naar droge Brabantse heide, een zeer zeldzaam habitat. Het Marnixdomein is een onderdeel van het grote Zoniënwoud. Binnen dit Natura2000 gebied is het de bedoeling om op de droge zandkoppen van dit woud te streven naar een natuurlijke mix van 9 ha heischraal grasland, 9 ha droge heide en 9 ha oud eiken-berkenbos.

Lees verder...

Gierzwaluw-copyrightMichelGeven-Buiten-beeld.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.