header.jpg

Hoe plant je een boom of klimplant?

Met de campagne Leve de tuin wil de provincie Vlaams-Brabant ook jouw tuin interessanter maken voor de natuur.

Twee leuke filmpjes helpen je op weg om een zelf een boom of een klimplant te planten.

 

Een Vijfsterrenlandschap voor Boer en Natuur

Ben jij ook fier op ons landschap?
Regionaal Landschap Dijleland vzw ondersteunt landbouwers die van hun land een vijfsterrenlandschap willen maken. Samen maken we het landschap aantrekkelijker voor Boer en Natuur!

Talrijke maatregelen betekenen een echte meerwaarde voor je bedrijf: bestuiving, plaagbestrijding, erosiebestrijding en een bufferende werking tegen klimaatverandering, een mooie inpassing in het landschap,...

Lees verder...

Kom een bos planten op 24/2 in Wespelaar!

Bij het Regionaal Landschap zijn we altijd verheugd als de winter aanbreekt, want dan kunnen er weer volop hagen, houtkanten, hoogstamboomgaarden en bos aangeplant worden! Deze winter gaan de plantploegen van IGO en de Nationale Boomgaardenstichting voor ons aan de slag op 30 verschillende locaties. Voornamelijk op terreinen van particulieren, maar ook bij enkele landbouwers, scholen en op gemeentelijke percelen. Foto's kan je bekijken op onze facebookpagina. Op 24 februari, tussen 10u en 16u, is iedereen welkom om zelf de handen uit de mouwen te steken in Wespelaar. Daar planten we samen met jou een WOI-herdenkingsbos aan.

Lees verder...

4 ISN projecten goedgekeurd door het Agentschap Natuur en Bos

Vlaanderen is natuur 1

Het Agentschap voor Natuur en Bos lanceerde dit jaar opnieuw de projectoproep Investeringssubsidies Natuur-projecten voor concrete realisaties op het terrein (eenmalige inrichtingswerken, natuurontwikkelingswerken, achterstallig beheer…). Doelstelling: een stimulans geven aan de doelgroepen om een zichtbare bijdrage te leveren aan Natura 2000. RLD vzw diende 4 projecten in en deze werden allemaal goedgekeurd. Dankzij deze projecten kunnen we actief bijdragen aan het behalen van enkele Natura2000 doelen voor zeldzame soorten en habitats in het Dijleland. Ontdek hieronder zelf waar de projecten gelegen zijn en wat we gaan realiseren.

Lees verder...

Inspiratiegidsen voor meer natuur in een stedelijk landschap

Hoe maken we onze dorpen en steden opnieuw groener en leefbaarder? Tuinen, bedrijventerreinen, speelplaatsen, begraafplaatsen en tuinen van scholen en zorginstellingen kunnen vaak nog heel wat natuurlijker ingericht worden. De Vlaams-Brabantse regionale landschappen en provincie hebben een aantal inspiratiegidsen gemaakt met voorbeeldverhalen, stappenplannen en een overzicht van provinciale subsidies. Je kan de gidsen hier bekijken en dowloaden of een gedrukt exemplaar bestellen.

 

 

 

Poelen en vijvers

In Bierbeek nabij de Tiensesteenweg legde RLD vzw een bospoel aanHet najaar is de ideale periode om nieuwe poelen aan te leggen of om herstelwerken uit te voeren aan bestaande poelen en vijvers. Dat hebben we dan ook gedaan. We legden twee nieuwe poelen aan en herstelden er twee oude in hun volle glorie. Daarnaast herstelden we ook twee verlande vijvers: het slib werd geruimd en de oevers werden verstevigd met kokosrol en kregen een zacht glooiend profiel. Bekijk hier het fotoverslag.

Poelen zijn onmisbaar als voortplantingsplaats voor onze amfibieën (kikkers, padden en salamanders). Ook vormen ze een leefplek voor allerhande water- en moerasplanten en insecten. Meer info over poelen kan je hier vinden.

Doe mee aan de provinciale wedstrijd 'Boom je buurt'

snoei vrijheidsboomEen boom geeft kleur aan je tuin. Een klimplant brengt leven in je straat. In groene buurten wonen blije mensen. Én dieren, want als alle tuinen samen één groot groen lint vormen, is dat goed voor de natuur. Maar ook voor het klimaat. Tijd dus om jouw straat of wijk (nog meer) in het groen te steken!

De provincie helpt jou. Wat moet je doen? Vorm met minstens vijf buren, collega’s, vrienden, … een plantgroep, plant samen minstens vijf bomen en/of klimplanten en ‘boom je buurt’. Schrijf jouw groep in en ontvang de handige ‘Boom je buurt’-box met materiaal en richtlijnen om bomen en klimplanten te planten. Ben je bij de eerste tien? Dan krijg je advies aan huis van een tuinexpert. Wie weet sleep jij, met jouw boom- en/of klimplantactie wel een tuinfeest ter waarde van 500 euro in de wacht.

Lees verder...

Provinciaal Steunpunt Bos uit de startblokken in het Dijleland

Meerdaalwoud small Ernst GulcherSinds deze zomer werkt de provincie Vlaams-Brabant samen met het Regionaal Landschap Dijleland rond duurzaam bosbeheer. Provinciaal bosmedewerker Pieter Spoelders staat boseigenaars graag met raad en daad bij rond alles wat bij bosbeheer komt kijken. Je kan bij hem terecht voor advies over bosbeheer en werkzaamheden in het bos en voor administratieve ondersteuning bij kapmachtigingen, subsidies of natuurbeheerplannen.

Lees verder...

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.